Άντζελα Γκερέκου
Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου
Μία γυναίκα πού τ΄ όνομά της είναι συνυφασμένο με πολλές δράσεις όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας της. Ήταν επικεφαλής του ΕΟΤ Αρχιτέκτων, ηθοποιός και πολιτικός, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2009-2010), Υφυπουργός πολιτισμού (2014-2015), Αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επιτροπής γυναικών WBAF. (World Business Angel Forum).
ΑΝΤΖΕΛΑ Γκερέκου και Μαρία Βοσκοπούλου. μητέρα και κόρη. Δυο γυναίκες πιασμένες χέρι – χέρι σαν να θέλουν να προστατεύσουν η μία την άλλη, ενώ κοιτάζουν τον φακό με δυναμικό βλέμμα, εξωτερικεύοντας τη δύναμη και τη θέληση των γυναικών και των κοριτσιών.
Κυρία Γκερέκου πως προέκυψε η ιδέα να πρωταγωνιστήσετε στην καμπάνια, «I am not a doll», το Project – ιδέα της Ιωάννας Παρασκευά;
Eίμαστε πολύ περήφανοι όλοι οι συντελεστές γι’ αυτή την έκθεση. Από την πρώτη στιγμή που μου το πρότεινε η κα. Παρασκευά και η κα. Βεκρή δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Τα θέματα αυτά με απασχολούν χρόνια και πάνε πάντα παράλληλα με ότι και να κάνω. Βέβαια την έκθεση αυτή την ετοιμάζαμε ενάμισι χρόνο τώρα και έτυχε να πέσει πάνω στα γεγονότα που σίγουρα αφορούν όλους μας. Στόχος όλων από την αρχή αυτής της δράσης, είναι η ενδυνάμωση και η ευαισθητοποίηση σε τόσο λεπτά θέματα. Φυσικά και δεν αναφερόμαστε μόνο στην σεξουαλική παρενόχληση. Είναι η απάντηση μας λοιπόν στα γεγονότα της τέχνης μέσω της τέχνης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η καλλιέργεια και η παιδεία μέσα από την τέχνη είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή για ένα καλύτερο παρόν αλλά και μέλλον για όλους μας. Εάν όμως πραγματικά θέλουμε να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα σαν αυτά που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού γίνουν νόρμα στα παιδιά. Η εκπαίδευση και τα κίνητρα για συζήτηση θεωρώ ότι αποτελούν βασικό παράγοντα.
Τα 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll project που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
– Σεξουαλική παρενόχληση/ βιασμός.
– Βία στις σχέσεις, οικογένεια, εργασία, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική).
– Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος.
– Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή).
– Εμπορία γυναικών/ κοριτσιών.
Γίνεται κατάχρηση στο διαδίκτυο ενώ τα hashtags #iamnotadoll & #sheisnotadoll αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.
Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο.
Άντζελα και Μαρία σε καμπάνια κατά της βίας πιο επίκαιρο από ποτέ. Τί μήνυμα θέλετε να στείλετε σ΄ όλες τις γυναίκες;
Λέμε ΟΧΙ στην όποια μορφή βίας!!! Επίσης πιστεύω οτι είναι η ώρα περισσότερες γυναίκες να ηγηθούν σ΄ όλους τους τομείς της κοινωνίας μας!!
Γιατί όπως ξέρετε η ηγεσία είναι γένους θηλυκού. Η ηγεσία δεν γεννιέται, καλλιεργείται και χρειάζεται πίστη, έμπνευση, πάθος, όραμα, ευελιξία, υπομονή και επιμονή. Για την ηγεσία πρέπει να υπάρχουν σαφείς στόχοι προκειμένου να μπορέσουν να επιτευχθούν. Οι γυναίκες από την φύση μας έχουμε έμφυτη την ενσυναίσθηση και την καινοτομία, αρκεί να μπορούμε να την αναδείξουμε και με τα κατάλληλα εργαλεία να εξελίξουμε τον όποιο τομέα ενασχόλησης μας. Οι αριθμοί και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι γυναίκες στις θέσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας βρίσκονται πολύ ψηλά, σαρώνουν στην κυριολεξία τους διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουμε πολλά παραδείγματα και στην Ελλάδα και είναι πλέον η στιγμή, που όλο αυτό το αναξιοποίητο γυναικείο δυναμικό να αξιοποιηθεί πλήρως, γιατί είναι αυτό που μπορεί βρει με περισσότερη ευελιξία λύσεις στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Και φυσικά θέλουμε περισσότερες γυναίκες και στην καινοτόμα τεχνολογία αλλά και τουριστική βιομηχανία που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ΑΕΠ της χώρας μας.
Είστε μια γυναίκα που έχει περάσει από τον χώρο της πολιτικής και της ηθοποιίας. Έχετε βιώσει κάποιο είδος βίας στον εργασιακό σας χώρο;
Δεν θα το έλεγα. Ήμουν σχετικά «τυχερή». Δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσω τέτοιες καταστάσεις αν και είχα και διαφορετικές ιδιότητες όπως καλλιτέχνης αλλά και αρχιτέκτονας. Βέβαια τα πρώτα χρόνια της πολιτικής μου καριέρας ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Υπήρξαν περιστατικά, που δέχτηκα αμφισβήτηση και “bulling” ισχυρό θα έλεγα, λόγω του γεγονότος ότι ήμουν γυναίκα νέα, καλλιτέχνης εμφανίσιμη και αναγνωρισμένη στους χώρους που ήδη εργαζόμουν. Κρατώντας μια συνειδητοποιημένη στάση αυτοπεποίθησης, σοβαρότητας, σταθερής διαρκούς μελέτης και ευθύνης, μπόρεσα να αντιμετωπίσω την οποία διστακτικότητα ή προκατάληψη και τελικά να κερδίσω όχι απλά τις εντυπώσεις, αλλά την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όσων με αμφισβήτησαν. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η δια βίου μελέτη αλλά και η σκληρή δουλειά σ΄ αυτό που κάνεις και στον τρόπο με τον οποίο το κάνεις, είναι, αν όχι προαπαιτούμενο, τουλάχιστον ένα βασικότατο στοιχείο για την νέα γυναίκα που θέλει να δραστηριοποιηθεί πολιτικά αλλά και επιχειρηματικά. Και επίσης να επισημάνω εδώ, ότι για να φτάσει κάποιος στην κορυφή οποιουδήποτε επαγγέλματος χρειάζεται ταλέντο, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, υψηλές δεξιότητες, καθώς καλή κατανόηση, υγιή επικοινωνία και συνεργασία και αυτά όλα ισχύουν για όλους μας ανεξαρτήτου φύλου.
Tι θα συμβουλεύατε την κόρη σας, και γενικότερα τα νέα κορίτσια μετά τις επώνυμες καταγγελίες και την όλη έκταση του METOO στην Ελλάδα;
Δεν θα το έλεγα συμβουλή αλλά ευχή. Εύχομαι λοιπόν να πετύχει σ΄ όλους τους προσωπικούς της στόχους. Να καταφέρει όλα αυτά που εκείνη επιθυμεί και να μην παρατήσει ποτέ τα όνειρα της! Η ελπίδα και η δημιουργικότητα να μην εγκαταλείψουν ποτέ τον δρόμο της. Η ενέργειά της να είναι αστείρευτη. Και να θυμάται πάντα, ήρθε στον κόσμο για να λάμψει με τον δικό της μοναδικό τρόπο, για να χρησιμοποιήσει τα προσόντα της όπως μόνο εκείνη ξέρει. Εγώ θα είμαι δίπλα της σε κάθε βήμα.
Για το ελληνικό Metoo θα προτιμούσα να μην συμβαίνει αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Πολλά θύματα έχουν κρατήσει τον εφιάλτη τους για τον εαυτό τους, καθώς αναγκάστηκαν να σιωπήσουν από τον δράστη ή άλλους ενήλικες γύρω τους, ή κατάλαβαν ότι έπρεπε να σιωπήσουν. Έτσι, όμως τα θύματα όχι μόνο υφίστανται αυτή τη φρίκη της κακοποίησης, αλλά πρέπει επίσης να κρατήσουν κι αυτό το βάρος. Αυτό είναι τρομερό και δεν πρέπει να συμβαίνει. Είναι σημαντικό που έγινε η αρχή. Θα έλεγα σ΄ όλα τα νέα κορίτσια να μιλάνε γενικά! Η σιωπή σε αυτά τα τόσο ευαίσθητα θέματα είναι πρόβλημα και πρέπει να ΜΙΛΑΝΕ.
Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει και έχει γιγαντωθεί η έμφυλη αλλά και η ενδοοικογενειακή βία; Είχε συντελέσει θεωρείτε η πανδημία και ο εγκλεισμός; Πώς μπορεί μια γυναίκα να βρει το θάρρος, γιατί τελικά χρειάζεται και αυτό, να σπάσει τη σιωπή;
Πάντα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα απλά πλέον ενηρωνόμαστε πιο γρήγορα από τα ΜΜΕ, social media κτλ. Είναι αυτονόητο ότι για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων πρέπει πρώτα να εξαλείψουμε κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης γυναικών και κοριτσιών. Ειδικά σήμερα με την πανδημία αυτή, ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη βία λόγω φύλου αυξάνεται δραματικά. Βγήκαν έξω πολλές παθογένειες των κοινωνιών μας. Πιστεύω ακράδαντα οτι ισχυρό εργαλείο γι΄ αυτά τα φαινόμενα είναι η ευαισθητοποίηση και η παιδεία. Παρέχοντας στις γυναίκες και τα κορίτσια περισσότερη ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή εργασία καθώς και ισότιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, ενισχύουμε τις βιώσιμες οικονομίες, παρέχοντας οφέλη στις κοινωνίες και στην ανθρωπότητα συνολικά.
Θεωρείτε ότι η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει και ποια εργαλεία υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της;
Είναι χρέος της πολιτείας και όλων μας και υπάρχουν εργαλεία να νικήσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες. Από την αρχή της πολιτικής μου καριέρας έχω υπάρξει μέλος σε πολλές επιτροπές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και με δική μου πρωτοβουλία διενεργήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπου σειρά Ειδικών Συνεδριάσεων με θέμα τα «Δικαιώματα των Παιδιών», κατά την οποία κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, μεγάλος αριθμός εκπροσώπων φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα σχετικά με το παιδί. Ως μέλος Επιτροπής Ισότητας, έχω συμμετάσχει στις αποστολές που εκπροσώπησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη «Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Γυναικών» στα Σκόπια και στην «Παγκόσμια Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Γυναικών για τα Δικαιώματα των Παιδιών και Εφήβων» στη Ρώμη. Βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και ενώ ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, με τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας (συμπεριλαμβανομένης της ίσης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών), οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται τις διακρίσεις και τη βία σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ο 5ος στόχος βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ακριβώς σε αυτό. Όταν μιλάμε για δικαιώματα γυναικών και ισότητα των φύλων, αναφερόμαστε βεβαίως, σε ένα ευρύ φάσμα πτυχών, που αφορά τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Πτυχές στις οποίες υπάρχουν, ανισότητες, αποκλεισμός, αλλά και διακρίσεις. Ουσιαστικά δεν μιλάμε για θετικές διακρίσεις εδώ μόνο, αλλά για την ίση μεταχείριση των γυναικών και την πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο.
Σας ευχαριστώ!