Εκεί που ξαναγεννιέται το φως της ελπίδας…

Ρεπορτάζ της Ελένης Χολέβα στα Εμβολιαστικά Κέντρα της περιοχής


«Μέσα στο ωραίο κι απαλό φως που ξεχύνονταν πάνω από την πόλη, έπλεαν οι παμπάλαιες μυρωδιές, κρέας ψητό και ποτά με γλυκάνισο. Γύρω του πρόσωπα εκστατικά σηκώνονταν να κοιτάξουν προς τον ουρανό. Άνδρες και γυναίκες αρπάζονταν ο ένας τον άλλο, με πρόσωπα φλογισμένα, με κραυγές πόθου. Ναι, η πανούκλα είχε τελειώσει, και μαζί της ο τρόμος, και τα σφιχτοπλεγμένα χέρια βεβαίωναν ότι κάποτε είχε υπάρξει στ’ αλήθεια εξορία και χωρισμός, με τη βαθύτερη έννοια του όρου… κι ανάμεσα στις εκατόμβες των νεκρών, τις σειρήνες των ασθενοφόρων, τις εξαγγελίες αυτού που συνήθως ονομάζουμε πεπρωμένο, το πεισματικό ποδοβολητό του φόβου και την τρομερή επανάσταση της καρδιάς τους, δεν είχε πάψει να περνά μια πελώρια βουή, που ξυπνούσε τα τρομαγμένα πλάσματα, που τους έλεγε πως πρέπει να ξαναβρούν την αληθινή τους πατρίδα. Και θα ήταν ευτυχισμένοι, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Και πια ήξεραν πως υπάρχει κάτι που πάντοτε μπορείς να λαχταράς και καμιά φορά να το κερδίζεις: η ανθρώπινη τρυφερότητα…» (“Η Πανώλη”, Αλμπέρ Καμύ)


Πέρασε ένας χρόνος από τη ζωή μας μέσα στην πανδημία. Ένας χρόνος που ακόμη δεν έχουμε καταλήξει αν μας φάνηκε αιώνας ή αν δεν μέτρησε καν στο δρόμο μας. Οι στιγμές τους ήταν τόσο πυκνές που γύρω μας φάνηκε πολλές φορές να τελειώνει ο αέρας, η ανάσα μας. Το πιο βαρύ τίμημα η απώλεια. Η απώλεια δικών μας ανθρώπων, που έφυγαν τόσο άδικα παρά τα μέτρα που εφαρμόσαμε. Που έφυγαν ενώ όλοι υπόσχονται ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει. Όλοι αυτοί που έμειναν στη χώρα μας απλά νούμερα, όμως για τον καθένα μας ήταν αγαπημένοι μας, άνθρωποί μας.

Με τα εμβόλια να κυκλοφορούν, φάνηκε η ελπίδα. Οι επιστήμονες βέβαια είναι κατηγορηματικοί: δεν τελειώνει εδώ η πανδημία. Και είναι πλέον φανερό. Κάθε εμβολιαστική ομάδα διαγράφει μια τροχιά μέχρι να έρθει η επόμενη. Μια διαδικασία που μπροστά στην ανυπομονησία μοιάζει με αιωνιότητα.  Η προτεραιοποίηση από την άλλη γέννησε σημαντικά ερωτήματα στη χώρα μας γύρω από τον τρόπο που έγινε. Κοινή ομολογία όμως παραμένει ότι τα Εμβολιαστικά Κέντρα κατάφεραν να αποκαταστήσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που γεννήθηκε στον κόσμο από τη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας. Όσοι κατάφεραν να ρυθμίσουν το ραντεβού τους, βρέθηκαν σε χώρους που τους υποδέχθηκαν γιατροί και νοσηλευτές, με άρτια οργάνωση, χωρίς καθυστερήσεις. Κι αυτό οφείλεται τόσο σε όσους οργάνωσαν την διαδικασία όσο και σε αυτούς που την υλοποιούν.

Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ ο Ηλίας Τσιαούσης

Όπως τονίζει ο αρμόδιος Υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ηλίας Τσιαούσης, «Ήμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το ελπιδοφόρο μήνυμα της έναρξης των εμβολιασμών σε κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον συντονισμό όλων των δυνάμεων που θα διαχειριζόταν αυτή την τεράστια ευθύνη, και σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε. Προσφέρουμε στον κόσμο συνέπεια στη διαδικασία του εμβολιασμού από τη στιγμή που θα ρυθμιστεί το ραντεβού. Ο καλός συντονισμός είναι και αυτός που δημιουργεί τόσο το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας, όσο και το αίσθημα της αισιοδοξίας, ότι όλο αυτό μια μέρα θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα πιο δυνατοί».

Ήδη ο εμβολιασμός προβλέπεται επταήμερος που σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να προχωρήσει σημαντικά στην περιοχή μας.

Εμβολιαστικό Κέντρο Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων

Η αρχή του εμβολιασμού έγινε στις 5 Ιανουαρίου και από τότε συνεχίζεται ασταμάτητα. Καθημερινά εμβολιάζονται από 95 εως 120 άτομα ενώ αυτή την περίοδο εμβολιάζονται ευπαθείς και άτομα 70-75 ετών.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν τον εμβολιασμό οι πολίτες ο Υπεύθυνος Συντονισμού του Εμβολιαστικού Κέντρου κ. Χρήστος Ζήσης, περιγράφει αρχικά την προσέλευση με μια επιφυλακτικότητα. Οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν το υγειονομικό προσωπικό. «Είχαν μια ανησυχία για τις παρενέργειες όμως σταδιακά πείστηκαν και όλα κύλησαν ομαλά. Ακολούθησε η ηλικιακή κατηγορία των 80 και άνω, οι οποίοι ήταν συνειδητοποιημένοι και συγκινητικά ψύχραιμοι. Πλέον με τους ευπαθείς, κατανοούμε ότι είναι άνθρωποι που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας και οι οποίοι μιλώντας με τους γιατρούς τους έρχονται να θωρακιστούν».

Δυσκολίες βέβαια δεν λείπουν. Οι δυσκολίες αυτές προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι τόσο το Νοσοκομείο όσο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, έχουν κοινή δεξαμενή γιατρών. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι γιατροί καλούνται και να εφημερεύουν και να καλύπτουν τις ανάγκες των κλινικών τους και να καλύπτουν τα Εμβολιαστικά Κέντρα της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Ζήσης, μέσα από προσπάθειες επιδιώκουν να εξαλείψουν και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Γιατροί που έχουν αναλάβει covid περιστατικά καλό θα είναι να μην αναλαμβάνουν και εμβολιασμούς. Παρά το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να διαδώσουν τον ιό στην μικρή πιθανότητα να τον κολλήσουν.

Εμβολιαστικό Κέντρο Πύλης

Ο γιατρός και συντονιστής του Εμβολιαστικού Κέντρου κ. Ιωάννης Κουτσονάσιος, μέτρησε μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές 7.500 εμβολιασμούς. Από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στο Κέντρο Υγείας Πύλης έχουν σπεύσει και ρυθμίζουν το ραντεβού τους όσες ομάδες εμβολιάζονται με Pfizer. Από την αρχή η ροή ήταν ασταμάτητη και αυτό που χαρακτηρίζει τη διαδικασία είναι η αισιοδοξία όπως τονίζει ο κ. Κουτσονάσιος.

«Ευχόμαστε όλοι να λήξει σύντομα όλο αυτό που ζούμε. Η κοινωνία έχει κουραστεί, ο κόσμος όμως έχει αυτή τη στιγμή κάτι που δείχνει να του χαρίζει και πάλι την ελπίδα και μια θετική στάση: το εμβόλιο. Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις κάθε μέρα συμπολίτες σου να κερδίζουν αυτό το στοίχημα, να έρχονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό για να εμβολιαστούν. Και μέχρι σήμερα δεν είχαμε στην περιοχή καμία καταγραφή οποιουδήποτε προβλήματος σε ότι αφορά στον εμβολιασμό» τονίζει.

Βέβαια από την πλευρά του αναγνωρίζει την αυταπάρνηση των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε κάθε πόστο που δίνουν τον αγώνα τους όλη την εβδομάδα καλύπτοντας όσες βάρδιες χρειαστούν.

«Το προσωπικό έχει βγει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία ενώ οι κ.κ. Τσιαούσης και Σερέτης συνέβαλαν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Προσωπικά χαίρομαι που συμμετέχω σε μια ιστορική πιστεύω στιγμή για την εποχή μας», αναφέρει επιπλέον ο κ. Κουτσονάσιος.

Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας

Η Καλαμπάκα ξεκίνησε αργότερα εμβολιασμούς με Astra Zeneca. Οι γιατροί που στελεχώνουν το Εμβολιαστικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή στάθηκαν πάνω από τις ίδιες τους τις δυνάμεις και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις γραμμές εμβολιασμού κάνοντας καθημερινά το εμβόλιο σε 90-120 άτομα ενώ από τα μέσα του μήνα αναμένεται να εμβολιάζονται 160 συμπολίτες μας στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας.

Εδώ οι συνθήκες διαφοροποιούνται σε σχέση με τα Εμβολιαστικά Κέντρα που κάνουν το εμβόλιο Pfizer μιας και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο και μια επιφυλακτική στάση λόγω των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί.

Και πάλι βέβαια, η μείωση της προσέλευσης είναι ελάχιστη σε σχέση με άλλες περιοχές αλλά και σε σχέση με το κλίμα της δυσανασχέτησης.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, ο κόσμος ανταποκρίνεται, επιλέγει να εμβολιαστεί συνειδητά βλέποντας ότι είναι ένας τρόπος να θωρακιστεί απέναντι στον ιό. Υπήρξαν βέβαια και εκείνοι που προβληματίστηκαν από το εμβόλιο της Astra Zeneca και με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το όλο ζήτημα ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.  Το πρόβλημα βέβαια παραμένει η διαθεσιμότητα ιατρικού προσωπικού. «Αυτή τη στιγμή Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο είμαστε μια δεξαμενή από την οποία καλύπτονται όλες οι υγειονομικές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι εξαντλητικό και φοβάμαι ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολίων, τόσο περισσότερο θα εντείνεται και το πρόβλημα της κάλυψης όλων των υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας» τονίζει ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ. Τρικάλων και γιατρός που επίσης καλύπτει ανάγκες εμβολιασμών στο Κ.Υ. Καλαμπάκας κ. Βάιος Τάσιος.

Κέντρο Υγείας Τρικάλων

Το Κέντρο Υγείας Τρικάλων είναι το σημείο στο αστικό κέντρο της πόλης, που καθημερινά επισκέπτονται δεκάδες συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Υπολογίζεται ότι ανταποκρίνεται σε 80 περίπου ραντεβού καθημερινά με γιατρούς και νοσηλευτές να βρίσκονται επί ποδός πρωί και απόγευμα. Η λειτουργία μάλιστα του εμβολιαστικού κέντρου που σήμερα είναι εξαήμερη, θα γίνει σύντομα επταήμερη ενώ ετοιμάζονται κι άλλες εμβολιαστικές γραμμές.

Μιλήσαμε με έναν εκ των γιατρών που πραγματοποιεί εμβολιασμούς τον κ. Θανάση Ζαχαράκη. Ο ίδιος ευπαθής ωστόσο στη θέση του για να μπορέσει να βοηθήσει με τον τρόπο του στη διαδικασία που θα μας οδηγήσει ενδεχομένως σε καλύτερες μέρες. «Ο κόσμος προσέρχεται συναισθηματικά φορτισμένος. Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκε σκληρά, απομονώθηκε και στο εμβόλιο βρίσκει τη λύση για να νιώσει ξανά ασφάλεια και να έρθει ξανά κοντά με τους δικούς του» μας αναφέρει.

Μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά και στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων με τους εμβολιασμένους να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο προσωπικό της πρωτοβάθμιας δομής υγείας.

Ευχή όλων η διαδικασία να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει θωρακιστεί ένα ποσοστό πολιτών ικανό να δώσει μια ανάσα κανονικότητας ξανά.

Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Μπορεί να ανήκει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα όμως αποτελεί μετά το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, το τρίτο εμβολιαστικό κέντρο για όσους Τρικαλινούς εμβολιάζονται με το Astra Zeneca.

Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι οι Τρικαλινοί καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για εμβολιασμό, όσοι μπορούν βέβαια μιας και ακόμη είναι αρκετά περιορισμένες οι κατηγορίες όσων έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Και σε αυτή την περίπτωση, παρά τα όσα έχουν αναφερθεί γύρω από το εμβόλιο δεν υπήρξαν αναφορές για παρενέργειες που να προβλημάτισαν, πέρα από τις συνηθισμένες κάθε εμβολίου. Παρόλο αυτά, οι Τρικαλινοί συνεχίζουν να επιλέγουν τον εμβολιασμό τους ακόμη και αν χρειάζεται να διανύουν κάποια απόσταση επιπλέον.

Start typing and press Enter to search