Γυναίκες και Σώματα Ασφαλείας

Συναντήσαμε την Αστυνόμο Α, Ευφροσύνη Μεγαρχιώτη στο κτήριο της Ασφάλειας Τρικάλων και γνωρίσαμε μία μάχιμη δυναμική γυναίκα, με μοντέρνες ιδέες, χωρίς στερεοτυπικές αντιλήψεις. Το ideesmagazine πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στις γυναίκες που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, και μας μιλούν για τη θέση τους, και το επάγγελμα που έχουν επιλέξει και υπηρετούν με ήθος και δυναμισμό.

Eυφροσύνη Μεγαρχιώτη – Αστυνόμος Α.

Υποδιοικητής Ασφάλειας Τρικάλων

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Γιατί επιλέξατε το επάγγελμα του Αστυνομικού;

Το επέλεξα διότι μεγαλώνοντας, δεν είχα στο οικογενειακό και κοινωνικό μου περιβάλλον άτομα τα οποία να υπηρετούν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και έως εκ τούτου δεν είχα άμεση εικόνα του έργου που επιτελεί ο Αστυνομικός. Η επιλογή της εισαγωγής μου με το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε με το κριτήριο της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, επιλέγοντας παράλληλα ένα επάγγελμα μέσω του οποίου θα μπορούσα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο.

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να υπηρετεί σε κάποιο Σώμα Ασφαλείας; Λόγω των πολλαπλών ρόλων που καλείται να έχει στη σύγχρονη κοινωνία;

Οι γυναίκες εν γένει στη σύγχρονη κοινωνία, σ΄ όποιο επαγγελματικό τομέα και αν δραστηριοποιούνται, έχουν αναλάβει και φέρουν σε πέρας καθημερινά πολλαπλούς και διφορούμενους σ΄ ορισμένες περιπτώσεις ρόλους. Σαφώς μια γυναίκα που υπηρετεί σε σώματα Ασφαλείας, καλείται πέραν όλων των άλλων να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητες που διέπουν το επάγγελμα μας, τόσο αναφορικά με τις ώρες και ημέρες εργασίας, όσο και με τη φύση των θεμάτων που διαχειρίζεται καθημερινά, αφού ο αστυνομικός είναι αυτός στον οποίο στρέφονται οι συμπολίτες μας όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη συνθήκη στη ζωή τους.

Ποια είναι η κύρια αποστολή της Αστυνομίας; Πιστεύετε τελικά ότι η αστυνόμευση είναι επαρκής; Αισθάνεται στις μέρες μας ασφάλεια ο πολίτης;

Η κύρια αποστολή της Αστυνομίας είναι η πρόληψη και η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στην Αστυνομία ως θεσμό και τον εκάστοτε Αστυνομικό ως μονάδα, στον οποίο θα στραφεί το άτομο για βοήθεια. Για την εδραίωση αυτού του αισθήματος ασφάλειας, πασχίζει καθημερινά η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος, με τα μέσα που διαθέτουμε τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η ικανότητα ενός ανθρώπου να ασκεί το επάγγελμα του Αστυνομικού ουδεμία σχέση έχει με το φύλο. Έχει να κάνει με τις γνώσεις επί του αντικειμένου, την αντιληπτική ικανότητα, την ικανότητα διαχείρισης διαφορετικών καταστάσεων.

H Aσφάλεια Τρικάλων έχει τα τελευταία χρόνια αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στατιστικά στοιχεία για την δράση της;

Πράγματι το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων με τον αμείωτο ζήλο των υπηρετούντων σ΄ αυτό Αστυνομικών και την ορθή καθοδήγηση των Διοικούντων, έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια ειδικότερα στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών και στην εξιχνίαση κλοπών κυρίως σε οικίες, όπως άλλωστε αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς από το αρμόδιο Γραφείο τύπου μας στη Θεσσαλία, αλλά και από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Έχετε εξιχνιάσει εγκλήματα πάθους και ενδοοικογενειακής βίας, που πλέον λόγω καραντίνας βλέπουμε να κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας. Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί οι δείκτες εγκληματικότητας λόγω εγκλεισμού; Πως βλέπετε την εγκληματικότητα εκ των έσω, σύμφωνα με τα στοιχεία «Θεριεύει» η εγκληματικότητα από το δεύτερο lockdown και μετά. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό Τρικάλων;

Η συνθήκη του περιορισμού που βιώσαμε και βιώνουμε όλοι λόγω της πανδημίας, μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρα για τη γενιά μας δεδομένα τα οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε άπαντες σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Σαφώς και η κοινωνία της πόλης των Τρικάλων δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία, μ΄ αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση κυρίως των αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας και αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, που καταγγέλλονται στις Αστυνομικές Αρχές. Βέβαια αν θέλουμε να δούμε και μια θετική όψη σ΄ αυτό, το αν η αύξηση των καταγγελιών συνδυάζεται με την αύξηση τέλεσης των αδικημάτων λόγω πανδημίας ή συνδυάζεται μ΄ αλλαγή νοοτροπίας των θυμάτων – τα οποία βιώνουν τέτοιου είδους βία- με αποτέλεσμα να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ΄ ότι στο παρελθόν στις Αστυνομικές Αρχές και να είναι πιο εύκολο και ίσως πιο αυτονόητο στα θύματα να ζητούν τη βοήθεια μας, θα φανεί με την πορεία του χρόνου και την επάνοδο στην κανονικότητα.

Μια γυναίκα σε θέση ισχύος στην Αστυνομία έχει την ίδια αντιμετώπιση μ’ έναν άντρα συνάδελφο;

Παρότι οι κοινωνικές δομές και οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και το ποσοστό των γυναικών Αστυνομικών έχει αυξηθεί, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μου ανήκει στο ανδρικό φύλο. Ως εκ τούτου η ιδιότητα της αστυνομικού και δη της ένστολης, εξακολουθεί ν΄ αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης και σχολιασμού, θετικού ή αρνητικού ανάλογα με τις καταβολές και τις πεποιθήσεις του παρατηρητή. Είναι λογικό σε μια επαρχιακή πόλη όπου το ποσοστό των γυναικών Αστυνομικών είναι μικρότερο και δη των γυναικών Αξιωματικών να προκαλεί εντύπωση όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στους ίδιους τους συναδέλφους, η παρουσία γυναίκας Αξιωματικού. Οπότε σε πρώτη ανάγνωση μπορώ να πω πως η αντιμετώπιση είναι διαφορετική, ειδικότερα σε μια επαρχιακή πόλη όπου μέχρι και πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν γυναίκες σε θέσεις ισχύος στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων. Όπως καθετί καινούργιο αντιμετωπίζεται πάντα με επιφύλαξη και αμφισβήτηση έτσι και σ΄ αυτή την περίπτωση παρελθόντα χρόνου, γίνεται αντιληπτό από τους συναδέλφους ότι η ικανότητα διαχείρισης θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί μια γυναίκα Αξιωματικός αλλά και οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης που μπορούν ν΄ αναπτυχθούν σε συναδελφικό επίπεδο, ξεπερνούν το φύλο και εστιάζουν στο άτομο – συνάδελφο με το οποίο καλούνται να συνεργαστούν.
Θεωρείτε ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας; Και αν ναι γιατί;

Θεωρώ ότι δε θα έπρεπε ακόμη και σήμερα να μπαίνουμε στη λογική τέτοιου φυλετικού διαχωρισμού, κάτι το οποίο υποστηρίζει εμπράκτως και το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού εδώ και χρόνια έχει καταργηθεί η εισαγωγή των γυναικών στις σχολές της Αστυνομίας με περιορισμό ποσοστού. Η ικανότητα ενός ανθρώπου ν΄ ασκεί το επάγγελμα του Αστυνομικού ουδεμία σχέση έχει με το φύλο. Έχει να κάνει με τις γνώσεις επί του αντικειμένου, την αντιληπτική ικανότητα, την ικανότητα διαχείρισης διαφορετικών καταστάσεων και ανθρώπων σε καθημερινή βάση και κυρίως την αγάπη για το επάγγελμα που επιλέξαμε. Κριτήριο δηλαδή αποτελεί η προσωπικότητα του ατόμου, ασχέτου φύλου.

Η υλικοτεχνική υποδομή και ο εξοπλισμός στο εκάστοτε τμήμα καλύπτει τις ανάγκες της Υπηρεσίας ή μήπως υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες είναι σημαντικές για τους εργαζόμενους αστυνομικούς και ποιες είναι αυτές;

Οι υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτουν οι Αστυνομικές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός τόσο ο υπηρεσιακός όσο και ο ατομικός, είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας καθημερινά αφού μιλάμε για τα εργαλεία της δουλειάς μας και σαφώς υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται με προσωπικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να εκτελεστούν στο μέγιστο δυνατό τα καθήκοντα μας. Άλλωστε η υποδομή και ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας, είναι ένα θέμα που επανέρχεται συνεχώς στη δημοσιότητα.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ποιο είναι το μήνυμα σας στους συναδέλφους αλλά και στους πολίτες αυτής της όμορφης πόλης;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερή που υπηρετώ στο Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων και συνεργάζομαι καθημερινά με αξιόλογους Αστυνομικούς και κυρίως ανθρώπους. Βιώνω στην καθημερινότητά μου τις δυσκολίες του επαγγέλματος και των θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο οι άμεσοι συνεργάτες μου όσο και οι λοιποί συνάδελφοι. Είναι σημαντικό όμως να μη ξεχνάμε πως η κύρια αποστολή μας είναι να βοηθάμε τους συμπολίτες μας και να κάνουμε ότι περισσότερο δυνατό για τη δικαίωση των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Χρειάζεται υπομονή και θετική διάθεση απ΄ όλους μας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε να γίνει κατανοητό από τους συμπολίτες μας στα Τρίκαλα ότι ο Αστυνομικός, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και δη μιας επαρχιακής πόλης, στέκεται δίπλα στον πολίτη, τη συνεργασία του οποίου αποζητούμε με χαρά προκειμένου να διασφαλίσουμε από κοινού ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε μια όμορφη και ασφαλή πόλη.

Σε μια από τις πιο νευραλγικές θέσεις η Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Τρικάλων, Αθανασία Μπρουσάκη μίλησε στο ideesmagazine για το σημαντικό έργο της Τροχαίας, τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την θέση της γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία.

Αθανασία Μπρουσάκη
Αστυνόμος Α.

 Γιατί επιλέξατε το επάγγελμα του Αστυνομικού;

Ήταν παιδικό μου όνειρο να γίνω Αστυνομικός. Νομίζω ότι σ΄ αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολύ αγάπη που διαπνεόταν από έντονο αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς και η θετική εικόνα που είχα από παιδί για τους Αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην πόλη μας. Έτσι, επέλεξα ν΄ ακολουθήσω αυτό το δρόμο επειδή πίστευα ότι υπηρετώντας την Ελληνική Αστυνομία θα μπορούσα με τον τρόπο μου να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου και να προσφέρω στην κοινωνία.

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να υπηρετεί σε κάποιο Σώμα Ασφαλείας; Λόγω των πολλαπλών ρόλων που καλείται να έχει στη σύγχρονη κοινωνία;

Η Ελληνική Αστυνομία, στην οποία υπηρετώ 19 έτη πλέον, δείχνει έντονα το ενδιαφέρον της και προσπαθεί να μοιράσει δίκαια και ισόρροπα μεταξύ του προσωπικού της, ανδρών και γυναικών, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, η έννοια της ισότητας των δύο φύλων ταυτίζεται απολύτως, με το σεβασμό των εγγενών προς τη γυναικεία φύση ρόλων και αναγκών, με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί και σε θεσμικό επίπεδο με τη διεύρυνση προστασίας των γυναικών αστυνομικών σε θέματα μητρότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται και σε διοικητικό επίπεδο, από τους εκάστοτε Διοικητές των Υπηρεσιών, προς το σκοπό της περαιτέρω διευκόλυνσης και εναρμόνισης των πολλαπλών ρόλων μας ως γυναίκες αστυνομικοί, ως εργαζόμενες γυναίκες, ως μητέρες και ως σύζυγοι.

Η δράση της Τροχαίας τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διεισδυτική στην κοινωνία, με την εκπαιδευτική δράση ‘’Ασφαλώς Κυκλοφορώ’’ για παράδειγμα. Είστε δίπλα στους μαθητές; Μιλήστε μας γι’ αυτό.

«Ασφαλώς Κυκλοφορώ» ονομάζεται η δράση κυκλοφοριακής αγωγής που διοργανώνουν τα Τμήματα Τροχαίας, στα πλαίσια γενικότερων προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής δράσης, μαθητές όλων των βαθμίδων, μαθητές νηπιαγωγείου έως λυκείου, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κανόνες που οφείλουμε όλοι να τηρούμε κατά τις μετακινήσεις μας. Σε κάθε σχολική μονάδα μεταβαίνουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι με τη χρήση κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αντίστοιχου, για την κάθε ηλικιακή ομάδα, εκπαιδευτικού υλικού (παρουσιάσεις – οπτικοακουστικά αρχεία), δείχνουν στους μαθητές πώς να κινούμαστε πεζοί σε μία πόλη, πώς να διασχίζουμε με ασφάλεια τον δρόμο, πώς να ποδηλατούμε, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις πινακίδες σήμανσης, δίνονται πληροφορίες για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, έγκυες, ηλικιωμένοι) καθώς και τα οφέλη χρήσης προστατευτικού κράνους σε μηχανή και ποδήλατο και ζώνης ασφάλειας στο αυτοκίνητο.

H Τροχαία Τρικάλων έχει τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει αρκετές παραβάσεις. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στατιστικά στοιχεία για την δράση της; Μιας και βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά τροχαία και παραβιάσεις τον τελευταίο καιρό παρά την καραντίνα.

Το Τμήμα Τροχαίας Τρικάλων είναι σταθερά προσανατολισμένο στην εμπέδωση του κλίματος οδικής ασφάλειας σ΄ όλους τους οδηγούς. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό, τις οδικές συμπεριφορές, οι οποίες είτε οδηγούν στο τροχαίο ατύχημα, είτε δεν «συμβαδίζουν» με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, από την Υπηρεσία μας, υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, έχει σχεδιασθεί δράση έντονης Τροχονομικής Αστυνόμευσης με εμφανείς εποχούμενες περιπολίες, συντονισμένες ειδικές εξορμήσεις με τη συμμετοχή και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), τη διενέργεια αλκοτέστ σε καθημερινή πλέον βάση, ημέρα και νύχτα, τη διενέργεια εντατικών ελέγχων για τη διαπίστωση των επικίνδυνων παραβάσεων και τον έλεγχο της ταχύτητας με Ειδικές Ηλεκτρονικές Τεχνικές Συσκευές (radar).

Μια γυναίκα σε θέση ισχύος στην Αστυνομία έχει την ίδια αντιμετώπιση μ’ έναν άντρα συνάδελφο;

Μπορεί ο χώρος της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικά ο χώρος των ένστολων να θεωρείται ακόμη, για ορισμένους ελάχιστους, ευτυχώς, «ανδροκρατούμενος» και ίσως σχετικά ασύμβατος προς το γυναικείο φύλο, όμως η παρωχημένη αυτή αντίληψη, όχι μόνο δεν ταυτίζεται, αλλά συγκρούεται με την Υπηρεσιακή και συναισθηματική λογική, υπό τις οποίες λειτουργεί σήμερα ο Αστυνομικός οργανισμός. Σήμερα, η γυναίκα Αστυνομικός και ειδικότερα Αξιωματικός, δεν αντιμετωπίζεται ως συμπληρωματικό ή υποστηρικτικό στέλεχος αλλά αντίθετα, ως βασικό στέλεχος σ΄ όλες τις βαθμίδες της ιεραρχικής κλίμακας, απαραίτητη για την εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος.

Ποιος είναι ο ρόλος της Τροχαίας στην Ελλάδα του 2021, και αν βλέπετε τους Έλληνες πολίτες να έχουν αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά στην οδήγηση.

Τα οδικά ατυχήματα αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και πρόκλησης μόνιμης αναπηρίας παγκοσμίως. Αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς τα οδικά ατυχήματα αποβαίνουν θανατηφόρα για μεγάλο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο, ενώ οδηγούν στον τραυματισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελούν επίσης την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5 έως 29 ετών. Το τραγικό αυτό γεγονός γίνεται ακόμα χειρότερο αν υπολογίσει κανείς ότι, πέραν από τους θανάτους, πολλοί από τους τραυματίες μένουν ανάπηροι και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Είναι εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την ελληνική κοινωνία ο ρόλος της Τροχαίας, που κύρια αποστολή της είναι η πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος. Προσωπική μου εκτίμηση δυστυχώς, είναι πως στο κομμάτι της συμπεριφοράς κατά την οδήγηση έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος από τους Έλληνες οδηγούς. Θα πρέπει, λοιπόν, να σχεδιαστούν εκστρατείες ενημέρωσης και σωστά συντονισμένες ενέργειες από την Πολιτεία, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή της νοοτροπίας των οδηγών και η ανάπτυξη ισχυρής παιδείας Οδικής Ασφάλειας. Επίσης, θα βοηθούσε η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η ένταξη του μαθήματος της Οδικής Ασφάλειας στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων, ώστε να δομηθεί το υπόβαθρο για τη δημιουργία υπεύθυνων και υποδειγματικών οδηγών από πολύ μικρή ηλικία.

Υπάρχει κάποιο πλάνο με στόχο την ευαισθητοποίηση των μελλοντικών οδηγών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας;

Για την Ελληνική Αστυνομία, που αποτελεί τον κύριο φορέα συμβολής στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας σ΄ Εθνικό επίπεδο, γίνεται αντιληπτή η κοινωνική απαίτηση και ανάγκη να επιτύχει και να διατηρήσει την Οδική Ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίζεται ένα νέο σχέδιο Στρατηγικής και Επιχειρησιακής Λειτουργίας, το οποίο σε διάστημα πενταετίας, καθιστά την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Σώματος εφάμιλλη της αποστολής του και των κοινωνικών απαιτήσεων. Παράλληλα, υλοποιείται το όραμα «Σύγχρονη Αστυνομία – Ασφαλείς Πολίτες», το οποίο συμπεριλαμβάνει την Τροχονομική Αστυνόμευση, μέσω του σχεδιασμού και της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης για τα θέματα της Οδικής Ασφάλειας των οδηγών και των πεζών.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ποιο είναι το μήνυμα σας στους συναδέλφους αλλά και στους πολίτες αυτής της όμορφης πόλης;

Τη διετία 2020 – 2021 κλήθηκε η ανθρωπότητα να πρωταγωνιστήσει σ΄ ένα πρωτοφανές σκηνικό λόγω της πανδημίας, την οποία έως και σήμερα προσπαθούμε με αγωνία να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, η κοινωνία μας, χρόνια τώρα αντιμετωπίζει και έναν ακόμη εχθρό, που τον παραλογισμό του, καθημερινά παρατηρούμε σ’ ολόκληρο το Οδικό δίκτυο της χώρας, το τροχαίο ατύχημα. Συνάδελφοι και συμπολίτες μου, αυτός ο παραλογισμός, αυτή η αναίτια θυσία στην άσφαλτο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα. Το θέμα είναι πρωτίστως κοινωνικό και μόνο στα πλαίσια της κοινωνίας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Πώς; Αλλάζοντας οδηγική αντίληψη και συμπεριφορά, σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας και αποδεικνύοντας στην πράξη πως το πολυτιμότερο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή, μεταβάλλοντας την στρεβλή, συμβιβαστική και παράλογη αντίληψη πως το τροχαίο ατύχημα είναι μέρος της καθημερινότητας μας και κυρίως, υποσχόμενοι στη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο άδικα στην άσφαλτο, ότι το μήνυμα ελήφθη.

Start typing and press Enter to search