Κατερίνα Απόδιακου

Η Κατερίνα Απόδιακου, από τους κορυφαίους πνευμονολόγους-φυματιολόγους στο νομό Τρικάλων, και έδρα της την Καλαμπάκα μιλά για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή μας, για το εμβόλιο και πως το αντιμετωπίζουμε στις κλειστές κοινωνίες.

Ενώ, επισημαίνει ότι ο ιός συνεχίζει να υπάρχει, και πλήττει το διάστημα αυτό ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και μπορεί να οδηγήσει πάλι σε αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών

Βγήκαμε από το lockdown. Πώς βλέπετε τα κρούσματα στο Ν.Τρικάλων;
Είναι πολύ αισιόδοξο , ότι σαν νομός καταφέραμε να μην είμαστε στις κόκκινες περιοχές . Εύχομαι και ελπίζω να διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα , αν και τα τελευταία νέα, μας βάζουν πάλι σε προβληματισμούς , καθώς ο αριθμός των περιστατικών αρχίζει να αυξάνεται. Μέχρι τώρα ο νομός μας δεν ξέφυγε πολύ σε κρούσματα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό μας κάνει αισιόδοξους να το κρατήσουμε . Πιστεύω πως συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό, η ατομική ευθύνη των συμπολιτών μας.

Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα; Τηρούμε τα υπάρχοντα μέτρα πιστεύετε;
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, νομίζω ότι αν τηρούσαμε όλοι τα μέτρα που ήδη έχουν επιβληθεί ,με συνέπεια , είναι βέβαιο πως δεν θα χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα. Τα μέτρα είναι τα ενδεδειγμένα , αρκεί να τηρούνται στον απόλυτο βαθμό.

Το τρίπτυχο Μάσκα-καθαριότητα και κοινωνικός περιορισμός θεωρείτε είναι ικανό να μας κρατήσει μακριά από ένα δυνατό τρίτο κύμα;
Η μάσκα , η καθαριότητα και ο κοινωνικός περιορισμός ήταν τα δυνατά μας όπλα στο πρώτο κύμα της πανδημίας κατά την οποία δείξαμε όλοι μια αξιοθαύμαστη συνέπεια και αποδείχθηκε τότε , ότι καταφέραμε εξαιρετικά να εκμηδενίσουμε σχεδόν τη μετάδοση του ιού. Άρα είναι αποδεδειγμένο ότι μια σχολαστική τήρηση του τριπτύχου αυτού είναι δυνατό να κρατήσει μακριά ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός τρίτου κύματος πανδημίας; Τι σας φοβίζει περισσότερο αυτή την περίοδο;
Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε σε μια ανάκαμψη της πανδημίας χωρίς να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα . Και αυτό γιατί είχαμε φθάσει κοντά σε 300-400 νέα περιστατικά ημερησίως, οι διακυμάνσεις μπορούν να παίζουν πάνω κάτω και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια του δεύτερου κύματος. Σε αυτή τη φάση με φοβίζει πολύ η χαλαρότητα που δείχνει ένα κομμάτι του κόσμου. Χαλαρότητα που προκύπτει υποσυνείδητα από την έναρξη των εμβολιασμών , που όταν ξεκίνησαν όλοι νιώθαμε πιο ασφαλείς εικονικά και χαλαρώσαμε, γι αυτό έχουμε και το παράδειγμα του Ισραήλ , όπου ενώ οι εμβολιασμοί φθάσανε στο 20% του πληθυσμού, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν και οδηγήθηκε σε απόλυτο lockdown . Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε κουραστεί ψυχικά , όμως κατά την ταπεινή μου άποψη, έχοντας πλέον στα χέρια μας τα πολυαναμενόμενο εμβόλιο, η ταλαιπωρία μας σιγά σιγά τελειώνει.

Oλοι έχουμε κουραστεί ψυχικά, όμως κατά την ταπεινή μου άποψη, έχοντας πλέον στα χέρια μας τα πολυαναμενόμενο εμβόλιο, η ταλαιπωρία μας σιγά σιγά τελειώνει


Τι γίνεται με τις ευπαθείς ομάδες, ποια είναι η σχέση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων {ΧΑΠ, άσθμα} με τον κορονοιό;
Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό λόγω τοπικών και συστηματικών διαταραχών της άμυνας του οργανισμού. Τα νοσήματα αυτά είναι πολύ συχνά στην Ελλάδα και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Με δεδομένο ότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και ότι αυτή η προσβολή μπορεί να γίνει επί εδάφους σοβαρών προϋπαρχόντων προβλημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα ή βλαπτικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, είναι καλό κυρίως για αυτά τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα υγείας, να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τις οδηγίες του πνευμονολόγου τους, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και είναι βέβαιο ότι θα βγουν νικητές από αυτήν την διαδικασία.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις που έχουν ανησυχήσει κοινό και επιστήμονες;
Τα ερωτήματα είναι πολλά, γιατί όσον αφορά τον SARS-COV2 δίνουμε μια απάντηση μια μέρα και η επόμενη εβδομάδα πολλές φορές μας διαψεύδει . Οι πληροφορίες για τις μεταλλάξεις μεταβάλλονται σχεδόν καθημερινά . Ειπώθηκε αρχικά ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι μεταδοτική στο 70%. Μετά από λίγες ημέρες γράφτηκε ότι είναι στο 50% . Το τελευταίο νέο είναι ότι είναι μεταξύ 20-30%. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε εάν οι μεταλλάξεις έχουν να κάνουν και με περισσότερες νοσηλείες, όπως επίσης εάν οι μεταλλάξεις κάνουν τη νόσο βαρύτερη για τον ασθενή.

O κόσμος που έρχεται στο ιατρείο σας εμπιστεύεται το εμβόλιο, τι σας λέει;
Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων ασθενών μου είναι πολύ θετικοί στο να εμβολιαστούν, παρατηρώ όμως στις νεαρότερες ηλικίες μια διστακτικότητα, η οποία οφείλεται κατά τα λεγόμενα τους στη γρήγορη παρασκευή του συγκεκριμένου εμβολίου σε σχέση με εμβόλια του παρελθόντος.

Eσείς ως γιατρός έχετε εμβολιαστεί, ποια ήταν η εμπειρία σας, τι θα λέγατε στον κόσμο.
Αυτό που έχω να πω στον κόσμο, ότι ήταν μια τελείως ανώδυνη εμπειρία, η οποία κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά της ώρας, δεν είχα απολύτως καμία παρενέργεια και συνιστώ και παρακαλώ ,όλους τους συνανθρώπους μου να κάνουν το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά τους για να τελειώσουμε με αυτή την οδυνηρή για όλους μας περιπέτεια.

Το άνοιγμα των σχολείων δημιουργεί πρόβλημα, πώς θα προφυλάξουμε τους μαθητές;
Θεωρώ ότι τα σχολεία θα έπρεπε να ανοίξουν όταν θα είχε εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού για να είναι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, πιο ασφαλείς. Είδαμε ότι στην Αττική άνοιξαν τα σχολεία και πολύ σύντομα ξαναέκλεισαν.

Είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις παρενέργειες τυχόν των εμβολίων;
Για μένα που είμαι ιατρός και έχοντας μελετήσει λεπτομερώς το εμβόλιο , δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή την παραμικρή αμφιβολία για το αν θα το κάνω ή όχι. Πολλοί άνθρωποι έχουν τις αμφιβολίες τους λόγω του ότι το εμβόλιο αυτό κατασκευάστηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα . Όμως πρέπει να λάβουμε όλοι υπόψιν μας ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία της Ιατρικής οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας συνεργάστηκαν με ένα κοινό στόχο , την άμεση και αποτελεσματική παραγωγή ενός εμβολίου. Όπως επίσης ότι το εμβόλιο έχει πάρει όλες τις απαιτούμενες και νόμιμες εγκρίσεις για να είναι ασφαλές.

Ως πνευμονολόγος πέρα από το ιατρικό κομμάτι έχετε να αντιμετωπίσετε και την ψυχολογία των ασθενών, πως το βιώσατε όλο αυτή τη χρονιά;
Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα τον τελευταίο χρόνο. Το τηλέφωνο μου χτυπούσε ασταμάτητα .Μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους που νοσούσαν. Κάποιοι από αυτούς ασθενείς κάποιοι όχι .Ήρθα αντιμέτωπη με ανθρώπους πολύ φοβισμένους, εκ των οποίων άλλοι τα κατάφεραν και άλλοι όχι. Όλη αυτή τη χρονιά παράλληλα με συμβουλές σχετικά με τη νόσο αναπτύχθηκε μεταξύ εμού και των ασθενών μου μια πολύ προσωπική σχέση, η οποία βασίστηκε πάνω στην ψυχολογική υποστήριξη που χρειάστηκαν οι άνθρωποι τη δεδομένη στιγμή που είχαν να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Start typing and press Enter to search