Λάζαρος Μάμαλης
Λάζαρος Μάμαλης
Αυτός ο άγνωστος επισκέπτης (ο κορονοϊός) εξαπλώθηκε και ο περιορισμός στο σπίτι κρίθηκε όλο και περισσότερο αναγκαίος… Πώς το lockdown έφερε πιο κοντά τους μπαμπάδες στα παιδιά τους; Συναντήσαμε λατρεμένους μπαμπάδες στα Τρίκαλα και μας μιλούν για τη σχέση τους με τα παιδιά, και την εμπειρία μιας δύσκολης χρονιάς εν μέσω πανδημίας. Ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μάμαλης είναι ένας εξαιρετικός μπαμπάς δυο υπέροχων κοριτσιών, της Σίσσυς και της Χριστίνας. Ας τους γνωρίσουμε…
Καραντίνα… Μια ταλαιπωρία ή μία εμπειρία;
Η καραντίνα ήρθε για να διαφοροποιήσει τις ζωές μας. Αρχικά ήταν ο φόβος που διευκόλυνε την προσαρμογή στις νέες συνθήκες του περιορισμού της ελευθερίας μας. Θα έλεγα ήταν περισσότερο αυτοπεριορισμός το πρώτο κυρίως χρονικό διάστημα. Δηλαδή, η ανάγκη ν΄ αυτοπροστατευθούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας από τον άγνωστο τότε, αλλά επικίνδυνο ιό. Στην πορεία η διάρκεια αλλά και η λογική του ακορντεόν κλείνουμε – ανοίγουμε, έφερε την κόπωση. Είχαμε την ανάγκη ν΄ ανακτήσουμε τις ζωές μας πίσω. Να βγούμε να δούμε τους φίλους μας. Ο εγκλεισμός δοκίμασε τις αντοχές μας, αλλά ευτυχώς ήρθαν τα εμβόλια και μαζί μ΄ αυτά η ελπίδα και η προσμονή ν΄ αφήσουμε τις καραντίνες πίσω μας για πάντα.
Πολλές και οι δυσκολίες για έναν μπαμπά που ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα συναισθήματα… Πως το αντιμετωπίσατε;
Στο μέτρο του δυνατού ψύχραιμα και ορθολογικά. Αρχικά έπρεπε να συνειδητοποιήσω τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστώ σ’ αυτή. Στη συνέχεια να μιλήσω στις κόρες μου, τη Χριστίνα και τη Σίσσυ. Να τους εξηγήσω τη νέα πραγματικότητα και ν΄ απαντήσω χωρίς να τους μεταφέρω πρόσθετο και περιττό άγχος για τη νέα πραγματικότητα. Αυτονόητες ερωτήσεις, όπως γιατί δεν πάμε στον παππού και τη γιαγιά, ή γιατί παραμένουν κλειστά τα σχολεία, ή γιατί δεν μπορώ να συναντήσω τις φίλες μου. Ήθελαν πειστικές και κατανοητές απαντήσεις. Προσπάθησα να μη μεταφέρω στα παιδιά δυσάρεστα συναισθήματα που εύλογα προέκυψαν αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αλλά στο μέτρο του δυνατού, να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης των μέτρων και στην ανεμελιά που πρέπει να διακρίνει την παιδική ηλικία.
Όταν ακούς προσεκτικά σίγουρα έχεις να διδαχθείς και εσύ από τα παιδιά σου.
Τι μαθαίνει ένας μπαμπάς στα παιδιά του;
Προσπαθεί να μεταφέρει αρχές και αξίες για να έχουν σταθερές βάσεις στη ζωή τους. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Όχι στυγνά, διδακτικά με αυστηρές απαγορεύσεις και πολλά μη, γιατί αυτό συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά μέσω παραδειγμάτων και μοιραζόμενος δικές μου εμπειρίες. Μ΄ αυτόν τον τρόπο νομίζω, ότι μπορούν ευκολότερα τα παιδιά να διακρίνουν το σωστό από το λάθος. Ωστόσο, δεν μαθαίνει μόνο ο μπαμπάς στα παιδιά αλλά και οι γονείς απ’ αυτά. Όταν ακούς προσεκτικά σίγουρα έχεις να διδαχθείς και εσύ από τα παιδιά σου. Από την καθαρότητα της ψυχής τους αρχικά αλλά και για τις σύγχρονες τάσεις από τις οποίες εμείς οι μεγαλύτεροι, απομακρυνόμαστε με το πέρασμα των χρόνων. Σε πολλά θέματα, ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες, τα παιδιά μας είναι πολύ πιο μπροστά από μας και πραγματικά δεν είναι λίγες οι φορές που εκπλήσσομαι με την εξοικείωσή τους μ’ αυτές, ζητώντας βοήθεια για παράδειγμα, στη χρήση ενός νέου Smartphone.
Πως είναι να είσαι πατέρας την εποχή του κορονοϊού;
Γενικά το να είσαι γονιός είναι μεγάλη ευθύνη, η οποία μεγεθύνθηκε αυτή την περίοδο αφού εκτός των άλλων θα πρέπει να διαχειριστείς και μία πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία θα πρέπει να εξηγήσεις στα παιδιά. Το βέβαιο είναι ότι η πανδημία και η καραντίνα των προηγούμενων μηνών, άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για ΄μας, τα παιδιά μας και το κοινωνικό σύνολο. Η ευχή «να ‘χουμε την υγεία μας» απέκτησε ξαφνικά συγκεκριμένο περιεχόμενο και θέλω να πιστεύω, ότι μετά από όσα ζήσαμε ως ανθρωπότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όσοι τη λέμε πλέον την εννοούμε και την πιστεύουμε ειλικρινά.
Πως συνδυάζεται η δουλειά και ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά;
Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά συχνά μας απορροφά. Ο χρόνος που αφιερώνουμε σ’ αυτή είναι δυσανάλογα μεγάλος. Ωστόσο, προσπαθώ να υπάρχει πάντα χρόνος για τα παιδιά. Αυτό ίσως ήταν και το μοναδικό θετικό στην περίοδο της καραντίνας μιας και άλλαξαν τα δεδομένα στη δουλειά. Λιγότερη δουλειά ή δουλειά από το σπίτι και καθόλου επαγγελματικά ταξίδια, οπότε και ο ελεύθερος χρόνος πολλαπλασιάστηκε. Εκεί βρήκαμε περισσότερο χρόνο ν΄ ανακαλύψουμε νέες κοινές δραστηριότητες, νέα ενδιαφέρονται αλλά και νέους κώδικες επικοινωνίας.
Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο; Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;
Όσο μας το επιτρέπουν οι σχολικές υποχρεώσεις προσπαθούμε να είναι όσο πιο δημιουργικός γίνεται. Μας αρέσει να ταξιδεύουμε. Από μικρές αποδράσεις σε όχι και τόσο γνωστά, αλλά πανέμορφα σημεία του Νομού τα οποία ανακαλύψαμε τις ημέρες της καραντίνας, όταν δεν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας, μέχρι πιο μακρινούς προορισμούς. Είναι μοναδικές εμπειρίες που μας δίνουν χαρά αλλά και εμπειρίες τις οποίες μοιραζόμαστε με φίλους και γνωστούς. Παρότι μπαμπάς δύο κοριτσιών μοιραζόμαστε και κοινά ενδιαφέροντα στον αθλητισμό. Μπορεί όχι τόσο στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, αλλά σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και το βόλεϊ. Ο αθλητισμός είναι μέρος της καθημερινότητάς μας τον οποίο απολαμβάνουμε όλοι μαζί.