Μαριάννα Μαγούλα & Παντελής Κατσιάκος
Πόσο εύκολο είναι να εργάζεσαι με τον σύντροφο σου ? Ανάλογα με την προσωπική εμπειρία του καθενός θα ακούσεις και πολλές απόψεις. Σε μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο , βρήκαμε πάρα πολλά άρθρα ψυχολόγων που αναλύουν τρόπους που μπορείς να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση. Τότε ήταν που κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και γελάσαμε πολύ.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη δική μας περίπτωση η καθημερινότητα στην εργασία αλλά και στη ζωή είναι μια βόλτα στο πάρκο. Θα την χαρακτηρίζαμε καλύτερα βόλτα στο λούνα παρκ. Πότε με αδρεναλίνη, πότε με ηρεμία να απολαμβάνουμε τον πρωινό καφέ μας, πότε με χαρά να βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται, πότε με απογοήτευση όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχει μια επιχείρηση .
Τα πλεονεκτήματα θα λέγαμε πως είναι περισσότερα απ’ ότι τα μειονεκτήματα. Το βασικότερο είναι ότι ξέρεις ότι έχεις πλάι σου έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης. Όταν μιλάμε για μια επιχείρηση , όλοι ξέρουμε ότι σημαντικό κομμάτι είναι η διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Αυτομάτως το άγχος περί της διαχείρισης των οικονομικών εξαφανίζετε γιατί ξέρεις ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κλοπής ή δόλου. Ο παράγοντας λάθους υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις αλλά αντιμετωπίζεται με απόλυτη κατανόηση από το έτερον ήμισυ. Πόλυ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι όταν γυρίζεις στο σπίτι , ξέρεις ακριβώς τι έχει συμβεί και μπορεί ο σύντροφος να είναι κακόκεφος ή το αντίθετο. Και αυτό γιατί ζείτε μαζί όποια δυσκολία ή χαρά μέσα στον εργασιακό χώρο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση σε δένει περισσότερο με τον σύντροφο σου. Είναι ένα περίεργο δέσιμο περαιτέρω που αποκτάς κάτω από αυτή την κοινή συνθήκη.
Ο Παντελής περηφανεύεται σε συζητήσεις ότι εκείνος είναι «τα πόδια» του καταστήματος και η Μαριάννα «το μυαλό». Το νόημα πίσω από αυτή τη φράση είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του ζευγαριού στον εργασιακό χώρο, βέβαια είναι και το αντικείμενο της εργασίας μας τέτοιο που δεν επιτρέπει ανταγωνισμούς . Ο στόχος είναι κοινός, να βοηθήσουμε την επιχείρηση μας να ανεβαίνει όσο περισσότερο γίνεται για να μπορέσει η οικογένεια μας να επιβιώνει. Κανείς δεν πράττει αυτόνομα και εγωιστικά, οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού όσο κ αν νομίζει ο Παντελής ότι απλά είναι «τα πόδια». Τα πόδια δεν κινούνται αν δεν δώσει «εντολή» το μυαλό και το μυαλό όσο και να σκέφτεται αν δεν υπάρχουν πόδια να τρέξουν τις ιδέες του είναι άχρηστο. Εμείς έχουμε να συμπληρώσουμε σε αυτό ότι καλύτερα δυο μυαλά από ένα, περισσότερες ιδέες.
Φυσικά υπάρχουν και δυσκολίες, δεν είναι όλα ιδανικά και υπέροχα. Το δύσκολο είναι όταν ξεκινάει η μέρα και βλέπεις ότι δεν συμπίπτουν απόλυτα οι διαθέσεις του ζευγαριού, όταν ο ένας έχει ξυπνήσει ευδιάθετος, με όρεξη και ο άλλος κακόκεφος και με γκρίνια. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και επικρατεί εκείνος με τη μεγαλύτερη υπομονή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μέρα κυλάει δύσκολα γιατί αυτή η διάθεση αν δεν αλλάξει άμεσα την βιώνεις και στη δουλειά και στο σπίτι χωρίς ένα διάλλειμα. Κατά ένα μαγικό τρόπο έχουμε παρατηρήσει ότι όταν ο ένας από τους δυο , δεν είναι κ στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση , ο άλλος ρίχνει τους τόνους και προσπαθεί να καθησυχάσει τον άλλον. Όχι πείτε μας, σε ποιο άλλο εργασιακό περιβάλλον το συναντάς αυτό?
Το κλειδί στην ομαλή συνύπαρξη του ζευγαριού κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη , είναι να μην υπάρχει ανταγωνισμός, να υπάρχει κατανόηση και ισότητα. Αν υποθέσουμε , ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει ένα «αφεντικό» που θα έχει τον τελευταίο λόγο, την ευθύνη των αποφάσεων, ο άλλος πρέπει να είναι το στήριγμα του αφεντικού και να τον ενθαρρύνει. Αυτό για εμάς είναι ισότητα. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το κοινό όραμα, που θες να φτάσεις, και ποια οδό θα ακολουθήσεις. Αν έναν από τους δυο δεν τον νοιάζει η εξέλιξη και ο άλλος «βράζει» για δημιουργία, τότε τα γρανάζια αυτής της μηχανής ίσως κολλήσουν και δεν δουλεύουν τόσο αποτελεσματικά πλέον.
Εμείς διοικούμε από κοινού την επιχείρηση περίπου 6,5 χρόνια. Ένα μαγαζί που υπήρχε εδώ και τρείς γενιές, πέρασε στα χέρια μας και καταφέραμε να το «ζωντανέψουμε» και πάλι. Ξέρουμε σε κάθε γωνιά του τι προσωπικό κόπο έχουμε αποδώσει ώστε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Εδώ κρύβεται το περαιτέρω δέσιμο που αναφέραμε , υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός για τον κόπο του άλλου . Έχουμε εντοπίσει σε ποιο τομέα είναι καλύτερος ο ένας από τον άλλον και έχει γίνει ο καταμερισμός εργασιών με πολύ φυσικό τρόπο.
Ότι και να λέμε , το να δουλεύεις με το σύντροφο σου , δεν είναι και το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου τύχει σε θέμα εργασίας Απεναντίας , εμείς έχουμε εντοπίσει πολλά θετικά και γι’ αυτό καταφέρνουμε να έχουμε και όμορφο επαγγελματικό αποτέλεσμα.