ΒΙΟΣΕΡ Α.Ε. συνέντευξη με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Νίκο Κουφόπουλο

Συνέντευξη στον Χρήστο Ζαραμπούκα

Η φαρμακευτική βιομηχανία παραμένει ένας δυναμικός κλάδος και σημαντικός πυλώνας της οικονομίας του τόπου. Στα Τρίκαλα, εδρεύει η εταιρία ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ, πού αποτελεί σήμερα μια βιομηχανία με κύριο αντικείμενο την παραγωγή παρεντερικών φαρμακευτικών διαλυμάτων, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά, υψηλή τεχνογνωσία με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ισχυρούς δεσμούς με την επιστημονική κοινότητα.

Οι δραστηριότητες της Τρικαλινής βιομηχανίας επεκτείνονται διαρκώς, όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή αγορά, πετυχαίνοντας έναν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης που συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας διαρκώς νέες και σταθερές θέσεις εργασίας. Για τη ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ οι επενδύσεις στην τεχνογνωσία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες μιας επιχείρησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Η εξωστρέφεια και οι διεθνείς μακροχρόνιες συνεργασίες της Τρικαλινής φαρμακευτικής βιομηχανίας αποτυπώνονται στο υψηλό ποσοστό των εξαγωγών της επι των συνολικών της πωλήσεων, το οποίο καταδεικνύει την υψηλή απήχηση που έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της στις αγορές του εξωτερικού.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Νίκος Κουφόπουλος, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ, απαντώντας στις ερωτήσεις μας, αναλύει την φιλοσοφία, τις καινοτόμες δράσεις και τους στόχους της εταιρείας, ενώ παράλληλα επισημαίνει τα προβλήματα του φαρμακευτικού κλάδου λόγω της συγκυρίας, καθώς και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

-Κύριε Ν.Κ. αναλάβατε, εδώ και μερικά χρόνια, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΙΟΣΕΡ Α.Ε., μιας φαρμακευτικής εταιρείας που διαγράφει, χρόνια τώρα, μία πολύ σημαντική πορεία στη χώρα μας. Ως επικεφαλής της εταιρείας τι σημαίνει αυτό, τόσο για τη δική σας πορεία, όσο και για τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας;

– Ανέλαβα τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας το 2012, στην κορύφωση σχεδόν της ελληνικής οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Έχοντας ήδη καθορίσει με τους συνεργάτες μας την εξωστρέφεια, ως μία από τις κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις της Εταιρίας, σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε έργα και επενδύσεις σε τεχνολογική υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία, ώστε να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και σε αγορές του εξωτερικού. Καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να υπερκεράσουμε πολλές δυσκολίες της συγκεκριμένης περιόδου και να διαγράψουμε μία σταθερά ανοδική πορεία, αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας και διατηρώντας ένα σταθερό και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Βασικός πελάτης μιας φαρμακοβιομηχανίας, είναι το κράτος. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε στις σχέσεις σας;

– Σε όλο τον κόσμο, μεγάλοι αγοραστές, όπως είναι τα δημόσια συστήματα υγείας, πιέζουν συνεχώς τους προμηθευτές για χαμηλότερες τιμές. Η μεγάλη πρόκληση για κάθε κράτος είναι η ανάπτυξη μιας οικονομικά βιώσιμης και δίκαιης κοινωνικά φαρμακευτικής πολιτικής, που στο επίκεντρο της έχει τον ασθενή και την απρόσκοπτη πρόσβασή του σε φάρμακα και θεραπείες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι ο χρόνος εξόφλησης των οφειλών καθώς επίσης και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσά επιστροφών με τη μορφή clawback και rebate. Είναι εκπτώσεις που δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε από την αρχή της χρονιάς και επηρεάζουν σημαντικότατα τον προγραμματισμό και τα σχέδιά μας. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μια πολύ δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία προσφέρει ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και με υψηλή προστιθέμενη αξία στον πλούτο της χώρας και η οποία πλήττεται από οριζόντια μέτρα όπως τα παραπάνω.

-Το χρέος του κράτους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες παραμένει δυσθεώρητο και οι αποζημιώσεις που εισπράττονται είναι εξαιρετικά καθυστερημένες. Όλα αυτά μαζί με το καθεστώς του clawback και rebate ποιες επιπλέον ανησυχίες προκαλούν;

– Θεωρώ πως η λογική των οριζόντιων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) έχει φτάσει στα όρια της και είναι κοινός τόπος ότι το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει υπέρογκες επιστροφές και παράλληλα να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Προφανώς και πρέπει να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για το φάρμακο, αλλά δεν αρκεί, εάν δεν εφαρμοστούν παράλληλα και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο των δαπανών, για τις οποίες συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή μέτρων, όπως ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής και σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης, που έχουν θετικό αναπτυξιακό πρόσημο τόσο στην εγχώρια τεχνογνωσία και σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όσο και στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής που τόσο έχει ανάγκη η Εθνική Οικονομία. ‘Όπως ήδη τόνισα και προηγουμένως, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με τις επενδύσεις της, συνεισφέρει στην επάρκεια της χώρας σε φάρμακα, στην αδιάκοπη τροφοδοσία του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά, λόγω της εξαγωγικής δυναμικής της, και στο Εμπορικό Ισοζύγιο, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.  

-Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας το 2020 και πόσο την επηρέασε η πανδημία;

– Βασικοί στόχοι της Εταιρίας το 2020 όπως εξελίχτηκε, ήταν η διατήρηση της θέσης της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η συνέχεια όλων των αναπτυξιακών και επενδυτικών της πλάνων, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της και προπάντων η υγεία των εργαζομένων της. Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε άμεσα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας και λειτουργίας, τα οποία τηρήθηκαν υποδειγματικά. Παράλληλα, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, συνεχίσαμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου καθώς και των ερευνητικών μας δραστηριοτήτων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά όλους τους εργαζόμενους της ΒΙΟΣΕΡ που με την εργασία τους και την υπεύθυνη στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνέβαλαν στο να καταφέρει η Εταιρία να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.  

-Στην επερχόμενη περίοδο ανάκαμψης μετά τον Covid-19, οι απότομες οικονομικές αλλαγές που θα βιώσουμε μας δείχνουν ότι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα επικρατήσει και θα απαιτήσει γρηγορότερες και πιο προσαρμοστικές αποφάσεις. Ποιες προοπτικές βλέπετε για την τρέχουσα χρονιά;

– Ανάμεσα σε άλλα, η πανδημία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς και γρήγορα στις νέες συνθήκες. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα θα είναι οι ζητούμενες παράμετροι σε κάθε επιχειρηματική απόφαση στα επόμενα χρόνια. Θεωρώ πως η απότομη μεταβολή του τρόπου ζωής, εργασίας, κατανάλωσης, θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, εάν λάβουμε υπόψη και το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οικονομία από τον παρατεταμένο γενικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Το 2021 δεν θα είναι εύκολη χρονιά για κανέναν τομέα της Οικονομίας. Εμείς έχουμε προγραμματίσει την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών έργων και τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη γενικότερη πορεία της Οικονομίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, αφού πλέον έχουμε συνεργασίες με πελάτες και προμηθευτές σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

-Σε τοπικό επίπεδο είστε ευχαριστημένοι από την συνεργασία με τους φορείς και αν θεωρείται ότι μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ προσφέρει στην Τρικαλινή κοινωνία.

– Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς και διατηρούμε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας επί χρόνια.

Μέσα από την εταιρική κοινωνική ευθύνη, η ΒΙΟΣΕΡ ενισχύει οικονομικά και όχι μόνο, σε ετήσια βάση, κοινωφελή ιδρύματα και δομές τόσο στην περιοχή των Τρικάλων όσο και πανελλαδικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Εταιρία μας ενίσχυσε τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Τεχνολογικό εξοπλισμό και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ως ένα ελάχιστο βοήθημα προς το σύστημα και τους επαγγελματίες υγείας που αγωνίζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη.

Start typing and press Enter to search