Παναγιώτης Τζίμας
O Παναγιώτης Τζίμας ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος αρτοποιός στην Ευρώπη για το 2021. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 520 αρτοποιοί από 17 Ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Τζίμας εκπροσώπησε την Ελλάδα, με την παρασκευή μιας παραδοσιακής κουλούρας γάμου, συνταγή και έθιμο της Σαλαμίνας. Η ιστορία του Παναγιώτη Τζίμα είναι αξιέπαινη, καθώς ξεκίνησε στα 12 του για βιοποριστικούς λόγους να δουλεύει σε φούρνους στην Σαλαμίνα. Πέρασε πολλές δυσκολίες μέχρι να γίνει ο κορυφαίος όλων. Σήμερα εργάζεται στους Μύλους ΚΕΠΕΝΟΥ ως Master Baker και είναι μέλος του Acropolis chefs club of Attica. Το Ιdeesmagazine συνάντησε τον κ. Τζίμα και μίλησε μαζί του, για την ελληνική γαστρονομία, την δουλειά του αρτοποιού, για την συνταγή που αγαπά να μαγειρεύει και τη ζωή του μετά τη βράβευση.
Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Στην κορυφή της Ευρώπης. Ήταν μια δικαίωση για εσάς μετά από την μακροχρόνια καριέρα σας;
24η Ιουλίου 2021. Ημέρα ορόσημο για εμένα και όλους τους Έλληνες αρτοποιούς. Ο τίτλος που μου απονεμήθηκε ως European Master Baker 2021 ήταν μια αναγνώριση της σταδιοδρομίας μου πάνω στην αρτοποιία για 34 συνεχόμενα έτη. Μεγάλη τιμή και κίνητρο για νέες εξερευνήσεις στο μαγικό κόσμο της αρτοποιίας. Και όπως είναι φυσικό αυτό το τρόπαιο αφιερώνεται από καρδιάς στον αγωνιστή Έλληνα αρτοποιό.
Πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι ελληνικές γεύσεις που σαγηνεύουν τους ουρανίσκους των Ευρωπαίων;
Κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας είναι και η αρτοποιία και ως γενικός γραμματέας του Acropolis chef club of Attica σας διαβεβαιώνω ότι όλη η Ευρώπη πλέον αναζητά να ακουμπήσει στον ουρανίσκο της και να γευτεί γεύσεις Ελλάδας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ελλάδα μας έχει ανέβει πολύ ψηλά στην κλίμακα της γαστρονομίας και αυτό φαίνεται από τις μεγάλες εκδηλώσεις που δίνουν το δυναμικό παρόν.
Πως ξεκίνησε το ταξίδι στην Αρτοποιία και ζαχαροπλαστική;
Στην ηλικία των 12 ετών ήταν η πρώτη επαφή με τη μαγεία. Ξεκίνησα για το χαρτζιλικάκι μου όπως όλα τα παιδιά της γενιάς μου. Από πολύ νωρίς κατάλαβα ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω και όντως δικαιώθηκα!!! Αν ξαναγεννιόμουν με την αρτοποιία θα ασχολιόμουν!!!
Ως γενικός γραμματέας του Acropolis chef club of Attica σας διαβεβαιώνω ότι όλη η Ευρώπη πλέον αναζητά να ακουμπήσει στον ουρανίσκο της και να γευτεί γεύσεις Ελλάδας.
Ζείτε στην Σαλαμίνα με την οικογένεια σας. Ο τόπος σας είναι ένας πόλος δύναμης και ενέργειας; Ποιες ήταν οι επιρροές σας;
Ζω στο υπέροχο νησί της Σαλαμίνας με την καταπληκτική οικογένειά μου. Έχω τρεις κόρες που είναι και η κριτική μου επιτροπή και σας διαβεβαιώνω είναι πάρα πολύ αυστηρή! Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθώ οι συνταγές μου να έχουν Ελληνικές ρίζες και να χρησιμοποιώ μόνο Ελληνικά προϊόντα.
Η Ελλάδα έχει να αναδείξει τοπικές συνταγές; Έχουν περάσει αυτές στα καταστήματα Αρτοποιίας;
Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας καταναλωτής αναζητά και διψάει να γευτεί τις παραδοσιακές συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς. Αυτό ευτυχώς έφερε τον Έλληνα αρτοποιό να ασχοληθεί σοβαρά με τις γεύσεις από τις ρίζες μας.
Πρόσφατα επισκεφτήκατε τα Τρίκαλα για επαγγελματικούς λόγους. Τι θα ξεχωρίζατε γευστικά στην πόλη μας;
Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως Master Baker στους μύλους ΚΕΠΕΝΟΥ και η ιδιότητά μου αυτή μου έδωσε τη χαρά να επισκεφτώ την όμορφη πόλη σας. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι όσα σημεία και να επισκέφτηκα σχετικά με την εστίαση ήταν υψηλών προδιαγραφών και δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο φαγητό.
Tι θα πρέπει να έχει ο φούρνος της Γειτονιάς για να είναι πλέον ανταγωνιστικός;
Τα σημερινά σύγχρονα αρτοποιία δεν είναι μόνο αρτοποιία. Διαθέτουν καφέ, πρωινά, ψωμί, γλυκά και πολύ συχνά βρίσκουμε και φαγητό. Η καθημερινότητα έχει κάνει τα αρτοποιία να είναι ένας χώρος συνάντησης πολλών γεύσεων.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Ένας στόχος πολλών ετών είναι και η έκδοση ενός βιβλίου συνταγών. Είμαι πλέον πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του. Θα είναι ένα βιβλίο που θα απευθύνεται από την νοικοκυρά έως τον πιο απαιτητικό επαγγελματία. Και όπως φυσικά είπατε θα μυρίζει Ελλάδα!!
Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας, την αγαπημένη συνταγή σας για παραδοσιακό τσουρέκι;
Το πιο διαδεδομένο Πασχαλινό αρτοσκεύασμα είναι το τσουρέκι. Σας παραθέτω μια δική μου συνταγή: 2500γρ. αλεύρι για τσουρέκια, 700γρ. ζάχαρη, 280γρ.βούτυρο γάλακτος λιωμένο, 8 αυγά, 250γρ. μαγιά φρέσκια, 850γρ. γάλα, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 10γρ. μαχλέπι, 10γρ. μαστίχα, 10γρ. βανίλια. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 20 λεπτά περίπου, ξεκουράζουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος, κόβουμε, πλάθουμε και περιμένουμε να φουσκώσει για 25 λεπτά ακόμη. Αλείφουμε με ολόκληρο αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.