Πέννυ Καρανάσιου
Πέννυ Καρανάσιου
Μια συζήτηση με κάποιον που ζει στο εξωτερικό είναι αρκετή ώστε να νιώσεις την νοσταλγία αλλά και τις εμπειρίες των Ελλήνων που ζουν έξω. Η Πέννυ Καρανάσιου μας μιλά για την δική της εμπειρία και τη νέα ζωή στο Εδιμβούργο. Ιδιοκτήτρια των Μεταφραστικών Κέντρων Ερμηνεία, αυτή και ο σύζυγος της, ζουν εδώ και μερικά χρόνια στη Σκωτία, με μια επιτυχημένη πορεία ο καθένας στο χώρο του.
Πως αποφάσισες να φύγεις από τα Τρίκαλα και να επιλέξεις το Εδιμβούργο για να ζήσετε μια νέα ζωή; Eίναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται;
Είχα επισκεφτεί τη Σκωτία επαγγελματικά αλλά και ως φοιτήτρια και πάντα μου άρεσε σαν χώρα. Μου άρεσαν τα τοπία της, οι ρυθμοί της και οι άνθρωποί της. Όταν πλέον εδραιώθηκα επαγγελματικά στην Ελλάδα, αποφάσισα να κάνω ένα παραπάνω βήμα, για να διευρύνω τους ορίζοντες και τις γνώσεις μου και ξαναήρθα στο Εδιμβούργο, πλέον για διδακτορικές σπουδές. Ερχομένη στη Σκωτία, θυμήθηκα πόσο όμορφη είναι η χώρα αυτή αλλά και πόσες ευκαιρίες ανάπτυξης σου προσφέρει. Παρ΄ ότι διατηρώ και αναπτύσσω ακόμα τις μεταφραστικές μου επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δραστηριοποιούμαι πλέον και στη Βρετανία. Έχω ανοίξει και εδώ μεταφραστικό γραφείο αλλά παράλληλα εργάζομαι και σε πανεπιστήμια του Εδιμβούργου ως Επίκουρη καθηγήτρια και Ερευνήτρια. Όσο για το αν ήταν εύκολη η αλλαγή, καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, αλλά τα εύκολα δεν έχουν ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ΄μένα. Ήθελα να μάθω και να βιώσω κάτι διαφορετικό για επαγγελματική αλλά και για προσωπική ανάπτυξη και δεν το μετάνιωσα, παρά τις όσες δυσκολίες και αν αντιμετώπισα.
Πως βιώσατε εσείς την πανδημία στο εξωτερικό; Τι θεωρείς μας άφησε στην ζωή και την ψυχολογία μας;
Όπως ο περισσότερος κόσμος, έτσι και εμείς αναγκαστήκαμε ν΄ αλλάξουμε πολύ την καθημερινότητά μας. Δουλεύαμε όλοι από το σπίτι και οι ‘’έξοδοι’’ είχαν περιοριστεί στο σούπερ-μάρκετ. Το δύσκολο για εμάς που ζούμε εξωτερικό, είναι ότι αποκλειστήκαμε για πολύ καιρό από τις οικογένειές μας πίσω στην Ελλάδα. Προσωπικά, έρχομαι πολύ συχνά στην Ελλάδα λόγω της μητέρας μου αλλά και των γραφείων μου εδώ, αλλά πέρυσι δεν τόλμησα να πετάξω λόγω του ιού. Έτσι, δεν έχω δει την εδώ οικογένειά μου, τους φίλους μου αλλά και τους συνεργάτες μου από κοντά για περισσότερο από ένα χρόνο.
Πως είναι άραγε η ζωή στο εξωτερικό για μια εργαζόμενη μητέρα;
Η κάθε εργαζόμενη μητέρα έχει περιορισμένο προσωπικό χρόνο λόγω των πολλαπλών της ρόλων. Έτσι και εγώ ουσιαστικά τρέχω από το πρωί να προλάβω τη δουλειά, τις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας. Η έλλειψη της ευρύτερης οικογένειας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αλλά σου δίνει τη δύναμη και την ικανότητα να βρεις άλλους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων και δένει ακόμα περισσότερο το ζευγάρι που καλείται να τα βγάλει πέρα μόνο του.
Έχεις ασχοληθεί αρκετά με τα κοινά απ΄ ότι γνωρίζουμε και με τον Οδηγισμό. Έχεις βρει εκεί κοινωνικές δράσεις που να σε εκφράζουν;
Ο Οδηγισμός είναι ακόμα στη ζωή μου. Πηγαίνοντας Σκωτία, ξεκίνησα αμέσως στον εκεί Οδηγισμό, αλλά μετά γνωρίζοντας οικογένειες Ελλήνων που ζουν στη Σκωτία, είδα ότι υπήρχε ανάγκη δημιουργίας μιας Ελληνικής ομάδας, όπου τα Ελληνόφωνα παιδιά θα μπορούσαν να παίξουν, να γελάσουν, να προσφέρουν, να κάνουν παρέες αλλά και να μάθουν καινούργια πράγματα χρησιμοποιώντας την Ελληνική γλώσσα. Έτσι δημιούργησα τοπικό τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στη Σκωτία. Η δουλειά που γίνεται εκεί είναι πολύ σπουδαία, όχι μόνο λόγω του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος, αλλά επειδή αποτελούμε έναν κρίκο μεταξύ των παιδιών αυτών με την Ελλάδα και με την Ελληνική γλώσσα, η οποία δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνο επειδή τη μιλάει ο μπαμπάς και η μαμά. Τη γλώσσα τη μαθαίνεις αλλά κυρίως την αγαπάς, αν παίξεις μαζί της, ονειρευτείς, γελάσεις και δημιουργήσεις εμπειρίες μαζί της. Πέραν του Οδηγισμού έχω ασχοληθεί και με άλλες εθελοντικές οργανώσεις στο Εδιμβούργο όπως για παράδειγμα με τον Σύλλογο Ελλήνων Εδιμβούργου όπου είμαι στο ΔΣ και με το κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων.
Ήθελα να μάθω και να βιώσω κάτι διαφορετικό για επαγγελματική αλλά και για προσωπική ανάπτυξη και δεν το μετάνιωσα, παρά τις όσες δυσκολίες και αν αντιμετώπισα.
Eίναι εύκολο για μια Ελληνίδα να ζήσει στο εξωτερικό; Τι σου αρέσει στη χώρα αυτή που δεν έχεις στην Ελλάδα;
Η επιλογή της Σκωτίας για μένα, ήταν πολύ συνειδητή καθώς την ήξερα ως χώρα, ήξερα την κουλτούρα και μου άρεσε εξαρχής ο τρόπος ζωής. Ο κάθε άνθρωπος όμως είναι διαφορετικός και έχει άλλους στόχους και προτεραιότητες στη ζωή του. Συνεπώς, δεν μπορώ να μιλήσω γενικότερα για άλλους ανθρώπους. Εμένα μου αρέσει η οργάνωση της χώρας, η ευγένεια, ο σεβασμός που έχουν καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν. Μου αρέσουν οι άνθρωποί της και το πράσινο.
Η σχέση με έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει σε μια άλλη κουλτούρα πως είναι;
Είμαι παντρεμένη με Σκωτσέζο και ενώ πολλοί φίλοι και γνωστοί με ρωτάνε πώς αντιμετωπίζουμε τις διαφορές που έχουμε, εγώ πάντα απαντώ πως τα κοινά μας στοιχεία είναι πολύ περισσότερα και δυνατότερα. Οι διαφορές μας, μας κάνουν καλύτερους καθώς μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα σε μια κουλτούρα, με ένα άλλο πρίσμα. Επαναξιολογείς τα θεωρήματα της ζωής σου και τα θέτεις σε καινούργιες βάσεις που βασίζονται σε δικές σου πλέον, ώριμες αποφάσεις.
Το όνειρο σου πηγαίνοντας εκεί έγινε πραγματικότητα;
Με το παραπάνω! Αρχικός μου στόχος πηγαίνοντας Σκωτία ήταν το διδακτορικό, αλλά πέραν αυτού, απέκτησα ακαδημαϊκή καριέρα, ανέπτυξα παραπάνω τις επιχειρήσεις μου στην Ελλάδα και στη Βρετανία, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι γνώρισα το άλλο μου μισό και δημιουργήσαμε μια υπέροχη οικογένεια.