Η εργασία αποτελεί μια από τις κυριότερες εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου. Όχι μόνο γιατί μέσα απ΄ αυτήν εξασφαλίζει τις βιοτικές ανάγκες του, αλλά και επειδή η ίδια ταυτόχρονα είναι προσδιοριστικό στοιχείο της προσωπικότητας και των επιλογών του. Το άτομο νιώθει παραγωγικό, αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες του και αλληλοεπιδρά σ΄ ένα περιβάλλον που του επιτρέπει να προωθεί ιδέες και λύσεις σε προβλήματα, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας. Μιλήσαμε με την υπάλληλο του Νοσοκομείου, κα. Στέλλα Ζολώτα που χαμογελαστή και ευδιάθετη τις περισσότερες φορές… εξυπηρετεί το κοινό και κοιτά την ζωή με αισιοδοξία.
Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία; Είναι εύκολο για έναν άνθρωπο με Αναπηρία να βρει εργασία;
Δεν είναι εύκολο για κάποιον σήμερα να βρει εργασία, πόσο μάλλον ΑμεΑ. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό. Είναι ωραίο να αισθάνεσαι δημιουργικός, χρήσιμος ότι μπορείς να προσφέρεις ακόμη κι αν έχεις αλλάξει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για τα ΑμεΑ στην χώρα μας.
Ποιές αλλαγές θα προτείνατε ώστε να εξασφαλίζονται επαρκέστερα τα δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία;
Θα έπρεπε ν΄ αλλάξουν πολλά. Πρώτον να γίνει πιο προσβάσιμη σ΄ όλους τους χώρους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. Να παρέχονται πιο πολλές παροχές στα ΑμεΑ. Η ζωή ως ΑμεΑ είναι πολύ ακριβή και δύσκολη. Να υπάρχουν οργανισμοί που βοηθούν κοινωνικά και ψυχολογικά τους ανθρώπους με αναπηρία να ενταχθούν στην κοινωνία πιο εύκολα και να τους βοηθούν σε θέματα όπως εργασία, σχέσεις, σεξουαλικότητα. Σε πολλά μέρη στο εξωτερικό βοηθούν τα ΑμεΑ να ζουν και να κινούνται όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.
Η τηλεργασία, η υποστηριζόμενη εργασία ως εναλλακτική μορφή απασχόλησης και η αυτοαπασχόληση βρίσκουν εφαρμογή στην Ελλάδα;
H τηλεργασία στην χώρα μας νομίζω άρχισε πιο έντονα λόγω Covid. Γενικότερα δεν υπάρχουν υποδομές για να κάνουν οι νέοι επάγγελμα τις ιδέες τους όσο θα έπρεπε. Κάποια επαγγέλματα στην χώρα μας δεν υφίστανται καν για όλους, αλλά κυρίως και για τα ΑμεΑ.
Πώς ζείτε στην πόλη των Τρικάλων; Αισθάνεστε την πόλη φιλική ως άτομο σε καρότσι;
Τα Τρίκαλα, όπως και οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, δεν έχουν καθόλου προσβασιμότητα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Ο βαθμός επικινδυνότητας στα μαγαζιά είναι μεγάλος. Δεν υπάρχουν παντού ράμπες ή τουαλέτες για ΑμεΑ. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας ακόμη και σε αρκετές υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ πολλές φορές ρατσιστικά, όχι μόνο εδώ αλλά και σ΄ όλον τον κόσμο.
Θεωρείτε πως επικρατεί ισότητα ή οι άνθρωποι με Αναπηρία υφίστανται διακρίσεις;
Φυσικά και υφίστανται διακρίσεις. Εγώ για παράδειγμα στην δουλειά μου εισπράττω πολύ αγάπη, θαυμασμό, εκτίμηση αλλά και σεβασμό. Έτυχε όμως. Υπάρχουν πολλά ταμπού, όπως οι σχέσεις ή ένας γάμος, η δημιουργία οικογένειας, η εργασία που είπα πριν. Κάποιος με αναπηρία μπορεί κάλλιστα να είναι δυναμικός, ανεξάρτητος, όμορφος, ερωτικός αλλά και χρήσιμος στην κοινωνία. Έχω νιώσει τον οίκτο πολλές φορές. Έχω καταλάβει βλέμματα οίκτου τύπου «κρίμα η καημένη». Γίνεται μπούλινγκ στην κόρη μου λέγοντας «κρίμα η μαμά σου είναι ανάπηρη και δεν πάει στην τουαλέτα» και διάφορα τέτοια πικρόχολα σχόλια. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ζωή, στην αγάπη, στον έρωτα, στη διασκέδαση, στην εργασία, στο να ζούμε ισάξια ανάμεσα σ΄ όλους μέσα στην κοινωνία χωρίς να νιώθουμε διαφορετικοί. Η ζωή αλλάζει σε δευτερόλεπτα, αλλά συνεχίζεται.
Ποιες αρετές της ζωής θα ήθελες να μεταδώσεις στην κόρη σου;
Μαθαίνω στην κόρη μου να είναι δυνατή. Δυναμική. Να χαμογελά πάντα. Να κυνηγά τα όνειρα της. Ν΄ αγαπά πολύ. Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα να μην έχει ρατσισμό για κανέναν άνθρωπο. Κανένας δεν είναι διαφορετικός από τον άλλο είτε περπατάει, είτε όχι. Να μην κρίνει και κατακρίνει. Να χαίρεται την κάθε στιγμή που ζει. Να έχει πρώτα μόρφωση ψυχής και μετά πολλά πτυχία. Να κάνει τρέλες τώρα που μπορεί, ποτέ δεν ξέρεις, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό της. Να τον αγαπάει και να τον σέβεται. Να μην σταματήσει να ονειρεύεται. Η ελπίδα και η πίστη είναι η δύναμη μας!!!