The Nutrition Project – Εύη Σπανού

The Nutrition Project

Διαιτολογικό Γραφείο Ευαγγελία Σπανού

Είναι ωραίο ν΄ αγαπάς το σώμα σου και να προσέχεις την διατροφή σου. Ήρθε η ώρα λοιπόν ν΄ αποκτήσετε το ιδανικό σώμα με την υποστήριξη του The nutrition project. Σε συνεργασία με την έμπειρη διαιτολόγο Ευαγγελία Σπανού απαντάμε στις συχνότερες ερωτήσεις των αναγνωστών.

Ποια η διαφορά της δίαιτας από την διατροφή;

Η υγιεινή διατροφή φαίνεται πως έχει μπερδέψει πολύ κόσμο σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς διαχωρίζεται από τη δίαιτα. Πολλοί πιστεύουν ότι υγιεινή διατροφή και δίαιτα είναι το ίδιο πράγμα και ότι όποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή όλη του τη ζωή, μάλλον βρίσκεται σε μια μόνιμη δίαιτα.  Αυτό φυσικά δεν ισχύει! Στην πραγματικότητα ο όρος δίαιτα αναφέρεται σε μια ειδική διατροφή που περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σύνολο τροφίμων και συνήθως αποκλείει κάποια άλλα τρόφιμα και αποβλέπει σε κάποιο σκοπό (π.χ. την μείωση της χοληστερόλης του αίματος ή την αύξηση του αιματοκρίτη). Δίαιτες χρησιμοποιούν και ακολουθούν άτομα τα οποία πάσχουν από μία ή και περισσότερες ασθένειες. Αντίθετα τα άτομα που επιλέγουν ν΄ ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν με βάση τις γευστικές τους προτιμήσεις να καταναλώνουν  τροφές απ΄ όλες τις ομάδες, με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, να κάνουν συχνά γεύματα και να κρατούν απόσταση από επεξεργασμένες τροφές και τρανς λιπαρά.

Πολλοί πιστεύουν ότι υγιεινή διατροφή και δίαιτα είναι το ίδιο πράγμα κι ότι όποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή όλη του τη ζωή, μάλλον βρίσκεται σε μια μόνιμη δίαιτα.

Υπάρχουν τελικά μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν το μεταβολισμό, που παχαίνουν ή αδυνατίζουν αντίστοιχα. Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα ή μαγικοί τρόποι για να χάσει κανείς βάρος. Η αύξηση και η μείωση του βάρους μας οφείλεται αποκλειστικά στο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή στο κατά πόσο οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε την ημέρα μέσα από τη διατροφή μας είναι περισσότερες ή λιγότερες απ΄ αυτές που καίμε μέσα από τις καθημερινές μας σωματικές δραστηριότητες. Η απώλεια βάρους και λίπους μπορεί να επιτευχτεί ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, που βασίζεται σε  ποικιλία τροφίμων με μέτρο σε συνδυασμό μ΄ ένα δραστήριο τρόπο ζωής.

Είναι η παχυσαρκία ασθένεια ή συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής;

Η παχυσαρκία αποτελεί μία πολυπαραγοντική νόσο, δηλαδή είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών, ορμονικών και γενετικών παραγόντων ή και συνδυασμού αυτών. Κύριο αίτιο πρόκλησης της παχυσαρκίας είναι η αύξηση της  ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση. Ο αγχώδης και ενίοτε ασταθής σύγχρονος τρόπος ζωής, αναγκάζει ένα δραστήριο άτομο να εγκαθιστά ένα ασταθές ωράριο διατροφής, μακριά από το τραπέζι και το σωστά μαγειρεμένο φαγητό, στη θέση του οποίου υιοθετεί επιλογές από γρήγορο και λιπαρό φαγητό, το οποίο θα του καλύψει βραχυπρόθεσμα το αίσθημα της πείνας, χωρίς όμως να του προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η αθρόα διαθεσιμότητα ανθυγιεινών τροφών όπως γαριδάκια, σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά, κρουασάν, fast food και αναψυκτικά είναι αυτή που πρακτικά ωθεί και στην κατανάλωση τους. Παράλληλα, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας, είναι θεμελιώδης παράγοντας εξάπλωσης της παχυσαρκίας.

Κύριο αίτιο πρόκλησης της παχυσαρκίας είναι η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση.

Η ζωή μας στην εποχή του κορονοϊού έχει αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες; Τι βλέπετε;

Σαφέστατα η εξάπλωση του κορονοϊού έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να επανεκτιμούν την διατροφή τους αφού έχει επισημανθεί από τους ειδικούς η σύνδεση μεταξύ υγείας και διατροφής. Το γενικευμένο lockdown είχε μεγάλη επίδραση στην καταναλωτική συμπεριφορά. Καθίσαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένοι στο σπίτι μας μη έχοντας την δυνατότητα να επισκεφτούμε μπαρ και εστιατόρια κάτι που πολλούς τους έκανε να  στραφούν περισσότερο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό ατόμων που είδαμε ότι έκανε μια στροφή της διατροφής του προς ένα πιο ανθυγιεινό σχήμα. Για να κατευνάσουν τα συναισθήματα ανησυχίας, ανίας και μοναξιάς κατέφευγαν στην κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφών όπως γλυκών, μπισκότων και σνακ καθώς και μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ.

Ποιες είναι τελικά οι προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επιστημονική αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής και της παχυσαρκίας;

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χρειάζεται να υπάρχει μια ομάδα υποστήριξης επαγγελματιών υγείας, η οποία ν΄ αποτελείται από διαιτολόγο, ψυχολόγο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, και, φυσικά, την παράλληλη εποπτεία από έναν γιατρό, παθολόγο, διαβητολόγο ή ενδοκρινολόγο.

 

Πόσο απαραίτητη είναι η ορθή διάγνωση της Διατροφικής Διαταραχής;

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, βοηθά να μην συνεχίσει να διαιωνίζεται το πρόβλημα του κάθε ανθρώπου που πάσχει από μια διατροφική διαταραχή. Πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπευτικής προσέγγισης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με σκοπό να αξιολογηθεί τόσο η σχέση του ατόμου με την τροφή, όσο και η πιθανότητα να πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή.

 

Παιδική παχυσαρκία. Τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλά. Τι κάνουμε λάθος;

H παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ένα τεράστιο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία.  Η αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες είναι θεαματική. Η αφθονία τροφών οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος, είναι πυκνές σε ενέργεια και συγχρόνως χαμηλής διατροφικής αξίας. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τον σύγχρονο «καθιστικό» τρόπο ζωής είναι μερικές από τις κύριες διατροφοεξαρτώμενες αιτίες τόσο της συνολικής, όσο και της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης στα κύρια αίτια αύξησης του αριθμού των  παχύσαρκων παιδιών είναι ο αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος παιδιών και γονέων, η μετακίνηση μόνο με αυτοκίνητο και ποτέ με τα πόδια ή με ποδήλατο και η απουσία χώρων άθλησης αφού συμβάλουν στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

H παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ένα τεράστιο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία.

Ποιες τροφές βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού εν μέσω ιώσεων και φυσικά covid;

Το ισχυρό ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα και δε χτίζεται μέσα σε μερικές ημέρες. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, θα μας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και όλα τα υπόλοιπα βιολογικά συστήματα του οργανισμού για να λειτουργήσουν σωστά. Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί επαρκώς, κανένα όμως δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες, όπως κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Κάποια  θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι οι βιταμίνες C, D, ο ψευδάργυρος, τα προβιοτικά. Η κακή διατροφή και κατ’ επέκταση η κακή θρέψη, οδηγεί στην ανικανότητα του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις.

The Nutrition Project Διαιτολογικό Γραφείο Σπανού Ευαγγελία

Τηλέφωνο:

2431 074616

6948 630525

Start typing and press Enter to search